Rackets Bespannen
Benodigd
Wat heb je nodig voor een goede bespanning in je racket;
Op zich is het antwoord simpel:
Een goede bespan machine, ervaring en uiteraard een snaar die bij je past.
En niet te vergeten:
Laat je racket minimaal 1 x per jaar bespannen.
Je snaar wordt steeds minder elastisch en loopt bijna ongemerkt terug in bespanning, dit gebeurt ook als je niet speelt!
Let ook op je grip, deze wordt te vaak vergeten en is een belangrijk onderdeel van je racket.

Waarom Opnieuw Bespannen?
Op het moment van bespannen wordt de snaar op +/- 25 kilo aangetrokken in je frame. Net als een elastiekje die je ergens op spanning omheen doet zal deze na verloop van tijd minder elastisch worden.
Zo gaat het ook met je tennissnaar, het weer, de baansoort, het aantal uren tennis het type snaar en vooral de tijd, ze hebben allemaal invloed op je bespanning..
Ook als je niet speelt loopt je snaar terug. Dus wel of niet gespeeld.
-> Laat je racket minimaal 1 x per jaar bespannen! <-
Door de verminderde elasticiteit heb je, zonder er erg in te hebben, meer kracht nodig voor elke slag, je gaat harder knijpen/slaan en de kans op blessures neemt toe.
Dit is het echt niet waard, je vervangt tennisballen toch ook regelmatig? Alleen heb je dit makkelijker door, als je b.v. een keer met een blik ballen van iemand anders tennist.
Ander voordeel van regelmatig bespannen is dat het verschil tussen de oude en de nieuwe bespanning kleiner is, dit maakt de overgang naar een nieuwe bespanning makkelijker, wacht je te lang dan heb je ook meer tijd nodig om aan de extra kilo's en vering van je nieuwe snaar te wennen.
Je Racket bepaalt ongeveer 40 tot 45 % van je slag, je snaar neemt een zelfde deel voor zich op, de rest is demping van je grip.
Kortom, zorg er voor dat je snaar op tijd vervangen wordt, alleen dan haal je het maximale uit je racket, en beleef je het meeste plezier aan tennis.
Wanneer Bespannen?
Vaker dan 1 keer per jaar bespannen kan zeker nodig zijn en dan is de vraag hoe vaak is vaker ?
De laatste decennia hebben alle materialen behoorlijke verbeteringen en aanpassingen gehad, denk dan niet alleen aan materiaal maar ook aan de tennisbanen, en daarmee dus ook de seizoenen.
Toch gebruiken we de vuistregel uit de jaren 80 nog steeds, aantal keren per week tennis is aantal keer per jaar bespannen.
Dit klopt redelijk alleen is het begrip aantal keer per week tennissen voor de een anders dan voor de ander. De een speelt 1hr30 dubbelspel, de ander speelt 2hr30 single per week. In deze gevallen gaat bovenstaande vuistregel niet meer op.
Een betere regel is de 40hr regel, 40hr tennis voor single's spel, en voor dubbels kun je 60hr hanteren.
In eerder genoemd voorbeeld zal degeen die 2hr30 single speelt +/- 10hr spelen in een maand, oftewel elke 4 maanden bespannen.
De dubbel speelt +/- 6 hr per maand en zou dan op 10 maanden uitkomen. Toch wel een aanzienlijk verschil ten op zichtte van de oude vuistregel, die dan in beide gevallen 1 keer per jaar zegt.
Uiteraard is dit op standaard tennis gericht, speel je lekker door in zware regen, wat op de meeste huidige banen probleemloos kan, dan is de kans groot dat je de volgende partij geen leven meer in je snaar hebt en kun je direct je racket laten bespannen.
Het blijft uiteraard een persoonlijke keuze. Vind je 1 x per jaar te veel, speel je lekker en geen armblessures? Dan kun je er voor kiezen om door te spelen, hou echter blessures in de gaten, en vervang zodra je ook maar een beetje last krijgt.
Heb je altijd al met pijn/blessures gespeeld, overleg dan, win advies in over je snaar/grip en wellicht ook je racket. Hier valt best wel winst te behalen.
Racket Grip
Buiten je snaar is je grip een belangrijke item dat invloed heeft op je speelgevoel, je grip wordt echt te vaak vergeten.
Je basisgrip is belangrijk om trillingen van je racket op te vangen. Speel je zonder overgrip dan is je basisgrip na 1/2 jaar, tot uiterlijk 2 jaar aan vervanging toe. Vervang je grip regelmatig, dit speelt een stuk prettiger.
Je kan ook een dun overgripje gebruiken, daarmee kun je met je basisgrip wat langer doen, en heb je net even meer grip, of een iets comfortabeler gevoel.
Hou de demping van je basisgrip goed in de gaten, veert dit niet meer of nog heel weinig dan ben je te laat met vervangen. Gebruik geen overgrip om te compenseren, vervang de basis grip of laat dit doen, het is een belangrijk onderdeel van je Racket en bepaalt deels je comfort in je slagen.
Twijfel je zelf over de kwaliteit van grip of overgrip, spreek me gerust aan, dan kijken we samen naar de status van je grip.
Bespanmachine
Het is van belang dat je racket goed gefixeerd en ingespannen wordt, dit voorkomt scheuren of breuken en zorgt ook voor een stabiele bespanning. Het vast klemmen van de snaar tijdens het bespannen is ook belangrijk om beschadiging van je nieuwe snaar te voorkomen en de best mogelijk overdracht van je aangespannen gewicht op alle snaren gelijk te houden.
Als je op zoek gaat naar een bespanmachine kom je qua prijs en opties snel uit op een Oosters fabrikaat. Kijk je echter verder dan blijkt dat dit niet de beste keus is. Nadelen zijn o.a. onnauwkeurig, onbetrouwbaar, onderdelen die snel slijten.
Zelf heb ik voor een handgemaakte machine gekozen die in Duitsland gemaakt wordt. En al heel veel jaren zijn kwaliteit bewezen heeft in de bespanwereld.
Ik zal dit kort houden daar het niet de meeste intresse heeft bij spelers, maar ik wil toch een paar voordelen noemen.
Met diamand/saffier beklede aanspanner en hoge kwaliteit tangen zorgen voor de beste grip op je snaar met de minste kans op beschadigingen.
Constant en lineair aantrekmechanisme. De snaar wordt recht aangetrokken dus komt de trekkarcht direct op je snaar dit zorgt voor de meest constante spanning.
6 punts inklemming welke je racket op 14 plekken blokkeerd.
Kalibreerbaar, hierdoor altijd de juiste spanning, ik controleer mijn machine elk jaar, en heb hem nog nooit hoeven bijregelen.
De lijst gaat nog verder, maar het belangrijkste is wel dat dit een hoogwaardige machine is die echt niet te vergelijken is met machines uit het verre Oosten.