Algemene Info - Racket Service Almere, Sla Je Slag!

RSA Logo
Ga naar de inhoud
Algemene Informatie over o.a. Rackets, Bespanningen, Snaren.....
Aan het racket wordt over het algemeen voldoende aandacht gegeven, eenmaal gekocht veranderd daar niets meer aan. Toch dien je hier over na te denken, speel je fanatiek, zou ik na 5 jr. aan vervanging denken, doe je het rustiger aan dan is het na 10 jr toch wel tijd om je racket te vervangen.
Deel je nieuwprijs eens over deze periode en vraag je af of het dat waard is, een racket loopt dan 3 generaties achter op nieuwere ontwikkelingen en materialen.
Heb je blessures, dan is de keus van een racket nog kritischer, samen met je snaar en grip kun je het tennisplezier terug krijgen met zo min mogelijk of zelfs geen last. Laat je dus goed adviseren, vooral bij blessures, er zijn een hoop zaken die hierin kunnen helpen, en uiteraard net zo veel die voor blessures kunnen zorgen.

Het effect van verschillende snaren op je slagen zal de meeste mensen verbazen, de snaar is vrijwel net zo belangrijk als je racket, sommige beweren zelfs belangrijker.
Kies dus met zorg, maar vervang vooral tijdig en let minder op de prijs dan op de snaar zelf, het verschil is vaak niet eens de helft van een blik ballen, en die vervang je toch ook regelmatig?
En zoals op de home page staat, het zal echt niet nodig zijn om 'maar' de duurste snaar te kiezen want die zal wel het beste zijn.... echt niet!
De keus van je snaar kan een lastige klus lijken. Laat je goed adviseren, probeer eens iets anders, heb je een snaar die bij je past? Blijf er dan bij, want dan werkt schakelen in de meeste gevallen niet, en kost ook nog eens onnodig geld.
Overzicht op snaar type:
De Nylon snaar, synthetic gut oftewel, de synthetische darmsnaar;

Dit is, nog, de meest gebruikte snaar bij recreanten.
Deze snaar heeft een vaste kern met eromheen diverse wikkilingen en daaromheen weer een coating, over het algemeen kan je zeggen dat hoe meer wikkelingen er zijn des te beter de snaar is.
Ze gaan minder lang mee dan polyester snaren, ondanks dat het power gevoel bij polysnaren hoger is geven nylon snaren een hogere snelheid mee aan de bal.
De snaar vangt ook meer trillingen op waardoor deze beter geschikt is voor spelers met blessures.
Doordat de snaar elastischer is, is het balcontact met je racket langer. Wat resulteert in meer snelheid maar minder controle.
[image:image-0]
+ Prima allround snaar.
+ Goed betaalbaar.
+ Geschikt voor spelers met blessures.
+ Geeft veel snelheid aan de bal.
- Slijt sneller.
- Controle
Polyester snaren en/of Co-Poly's;

Inmiddels spelen de prof's steeds meer met deze snaren en ook bij de recreanten/competitiespelers vind deze snaar steeds meer zijn weg. Ze geven een hoog gevoel van power doordat de rek wat minder is dan bij een nylon snaar. De bal verlaat dus explosiever je racket met een kortere maar wel een krachtigere vering en door deze kortere impact hebben deze snaren meer controle.
Ze zijn verkrijgbaar met gladde textuur en vaak uit 1 component gemaakt.
De snaar is sterker dan nylon, dit heeft als keerzijde dat deze stugger is, vandaar dat ze vaak in dunnere versies gemaakt worden (dunner gaat sneller stuk maar speelt soepeler), een lagere bespanwaarde is zeker aan te bevelen voor deze snaren. Door speciale behandelingen worden ze ook weer wat soepeler, tevens komen er steeds meer gedraaide en bewerkte snaren waarmee eiegenschappen als ballbite, of soepelheid verbeterd worden.
[image:image-0]
+ Explosiever (meer gevoel van power)
+ Meer controle
+ Zeer Slijtvast
- Verliezen sneller hun elasticiteit dan dat ze stuk gaan! Op tijd vervangen is belangrijk
- Sterk af te raden als je armproblemen hebt, niet geschikt voor zeer jeugdige spelers/speelsters.
- Hoge spanwaarde zorgt voor versnelde veroudering, is sowieso niet aan te bevelen voor poly's snaren.
Multifilament Snaar;

Deze snaren benaderen de nog steeds beste snaar, de darmsnaar, het meest.
Ze zijn gemaakt met een enorme hoeveelheid miniatuur filamenten, welke vaak zelf ook weer gedraaid zijn.
Er zijn snaren met honderden filamenten tot wel een paar duizend filamenten met daar omheen een beschermlaag.
Ze zijn dus uitermate soepel hebben veel balgevoel en een goede balversnelling maar vooral het comfort is zeer hoog.
Nadeel is dat ze snel verlies van spanning hebben en als de coating stuk gaat komen er diverse pluiserige bolletjes op,  dan loopt de spanning verder terug, uiteindelijk worden de bolletjes steeds talrijker tot de snaar het begeeft.
De Pro spelers gebruiken deze snaren vaak samen met een polysnaar, een combi van 2 snaren wordt Hybride genoemd en kan uiteraard ook met andere snaren gemaakt worden.
[image:image-1]
+    Zeer soepele snaar.
++ Geschikt voor spelers met armblessures.
-    Slijt snel.
-    Minder power gevoel.
Darmsnaar en Kevlarsnaar;

Deze worden niet veel gebruikt op recreanten/competitie niveau.

De echte darm snaar;
Heeft veel goede eigenschappen. Dan heb ik het over controle, soepelheid, balversnelling, comfort.
Alle snaren hebben wel dat de ene hoger is met een daling op een andere eigenschap als gevolg. Echte darm dus niet. Ze zijn echter duur, gaan niet lang mee, en het belangrijkste, ze zijn slecht vochtbestendig. Daar komt nog bij dat je ze niet op voorraad kan hebben vanwege de korte houdbaarheid. Diverse Pro spelers gebruiken ze nog wel samen met een polysnaar, maar ook hier zie je steeds vaker dat er een multifilament snaar toegepast wordt.

Kevlarsnaren;
Dit zijn veruit de allersterkste snaren, sterker nog dan poly snaren. Zeer af te raden, gaat weliswaar niet snel stuk maar speelt vreselijk stug, alle trillingen worden doorgegeven en met een plank spelen komt nog het dichtst bij een kevlar snaar. Power is ook ver te zoeken. Waarom is hij er dan vraag je je af, wel voor een snarenbreker eerste klas zou het wellicht wat zijn met een comfortabele breedte snaar en een reductie van 10% op je bespankracht kun je zeker langer doen met je snaren.
Effecten op je slagen van snaren, bespanning e.d.
Onderstaand 2 tabellen waarin je vrij gemakkelijk kan zien wat het verschil is wanneer je meer of minder kilo's op je snaar zet en de verschillen van de dikte van de snaar.

SnaarspanningLagerHoger
PowerMeerMinder
ControleMinderMeer
GevoelBeterSlechter
ComfortSoepelerStugger
SweetspotGroterKleiner
SnaardiameterDunnerDikker
ElasticiteitMeerMinder
DuurzaamheidLagerHoger
GevoelBeterSlechter
ComfortSoepelerStugger
SpinBeterSlechter
Snaarpatroon
Het aantal snaren in je Racket heeft ook invloed, veel lengte en breedte snaren, bv een 18x20 patroon, geven kleinere mazen, dit beperkt dus je grip op de bal, speelt minder spoepel maar gaat langer mee, en geeft meer controle.
Grotere mazen geven uiteraard het omgekeerde, beter en soepeler balgevoel, meer spin maar snellere slijtage een voorbeeld hiervan is een 16x15 of 16x16 patroon. Waarbij er dus 3 a 4 snaren minder in de breedte zitten dan gemiddeld.
Als standaard wordt in het algemeen een 16x19 patroon gebruikt.
Rackets
Gevorderde en Competitiespelers
Denk hierbij aan Niveau 7 t/m 3. De slag is meestal langer en krachtiger. Het racket blad en gewicht in een gemmiddelde klasse is dan de beste keus. (power en controle)
Racket voor recreatiespeler
Beginnend of recreatieve spelers hebben over het algemeen een kortere slag met nog niet zo veel power. Een lichter Racket en groter blad zullen hierbij helpen. (power en comfort)
Competitie en Tourspeler
De Spelers op hoger niveau zoeken meer controle en raken de ballen beter in het midden van het blad. Hier kan het gewicht dus omhoog en het racket blad kleiner. (meer controle)
Bladgrootte
Hiermee bëinvloed je onder andere; power, controle en spelcomfort.
Een oversized racket 105 tot 135 sq.inch of 680 tot 871 cm², heeft een groot blad waardoor je soepeler speelt, je sweetspot - ideale plek om de bal te raken in je racket- is groter.
Midsize plus, 95 tot 105 sq.inch (611-680 cm²) of Midsize 83-94 sq.inch (540-610 cm²) rackets hebben een kleiner blad, deze rackets leveren in op power maar geven daarvoor meer controle, doordat gevorderde spelers de ballen vaker in de sweetspot krijgen kan het racketblad dus kleiner worden met betere controle als gevolg.
Gewicht
Lichtgewicht rackets spelen vaak lekkerder en zijn goed handelbaar, ze geven echter minder balversnelling en controle. Om dit op te vangen wordt vaak het balancepunt van het racket verder naar de top gebracht. Hierdoor kan toch nog met voldoende power geslagen worden. Een gemiddeld gewicht ligt op zo 285 / 295 gram.
Balanspunt
Het punt van het racket waar de verdeling tussen top en handvat gelijk is, over het algemeen ligt dit op 32 a 33 cm.
Meer gewicht in de top (hoger dan 33cm) geeft meer versnelling, de keuze van de echte baselinespeler. Een balans dichter op het handvat (lager dan 32 cm) geeft meer controle en een snellere reactie, meer voor dubbelspelers en spelers die regelmatig het net opzoeken.
Lengte
Tegenwoordig zijn er ook variaties in de lengte, standaard is dit 68.5cm. Een langer racket geeft een beter bereik en meer power, echter wordt de controle minder en ook de wendbaarheid, eigenlijk gaat hier hetzelfde op als met het balanspunt.
Gripmaat
Je gripmaat is een belangrijk onderdeel om geen blessures te krijgen en prettig te spelen. Voor volwassenen zijn er 5 maten, de Amerikaanse/Engelse maat in inches, te weten 4, 4 1/8, 4 1/4, 4 3/8, 4 1/2, 4 5/8.
In Europa hebben we de breuken overgenomen allen op achtste delen ge-end;[image:image-2]
4=>L0, 4 1/8=>L1, 4 2/8=>L2, 4 3/8 =>L3, 4 4/8=>L4, en 4 5/8 is uiteraard L5.
Controleren of je gripmaat goed is doe je door je racket in de forehandgrip te pakken, met gestrekte duim, er dient dan een wijsvinger in de ontstane ruimte te passen, past hij niet is je gripmaat te klein. heb je speling dan is je gripmaat te groot.
Tevens zijn er plaatjes op internet welke je kan downloaden en uitprinten, leg je hand op de uitdraai en je vind je gripmaat.
Kinderrackets
Rackets voor kinderen tot 14 jaar dienen een stuk korter te zijn, als het kind het racket in een normale grip vast heeft en naast zich laat hangen mag het zeker de grond niet raken, enkele centimeters erboven is prima.

19 inch kan t/m 4 jaar gebruikt worden dit komt overeen met een lengte van het kind tot 110cm.
21 inch van 4 t/m 6 jaar de lengte zit dan tussen de 110 en 122cm.
23 inch 6 t/m 9 jaar lengte kind 122 t/m 137cm.
25 inch 9 t/m 12 jaar lengte kind 137 t/m 152cm.
26 inch 13 t/m 14 jaar lengte kind 152 t/m 160cm.

Voor alle duidelijkheid, in bovenstaande rackets gewone nylon of multifilament snaren, ik adviseer zeker geen poly of hybride met polysnaar.
Het racketblad is vrijwel even groot als bij een standaard racket, je kan de bespanning wel 10 a 15 % lager houden dan voor een volwassene (22 a 23kg is prima). De lagere kiloos zijn niet alleen belangrijk voor het spelplezier, je kan er net even wat meer vaart mee geven, maar ook de kans op blessures neemt af. Tevens is het materiaal niet zo stevig dus kans op scheuren of vervormen is dan ook minder.
Armblessures
Een lichter racket met balance in de top geeft minder belasting, echter zal bij het missen van de sweetspot het racket makkelijker draaien, hierdoor ga je meer knijpen in je handvat, dit is dan weer slechter voor je blessure. Een zwaarder racket geeft meer controle en een grotere sweetspot echter geeft het zwaardere gewicht ook weer een zwaardere belasting.
De meningen lopen dus uiteen over wat je wanneer moet doen, in mijn eigen ervaring, is het toch het beste om het racket lichter te nemen max. 275gr. en dan een wat groter racketblad minimaal 102 sq.inch om de sweetspot groter te maken, daarbij kun je de grip nog iets groter doen dan wat er gemiddeld nodig is zodat het knijpen beperkt wordt. Kies tevens een racket met maximale demping. Er zijn speciale extra dempende rackets op de markt, b.v. de Wilson blx 103, dit blad hangt in rubbers en de breedte snaren in het midden staan met enige speling in het racketblad het gewicht is slechts 265gr. met een blad van 103sq.inch.
Waar een ieder het wel over eens is, dat is de snaar, gebruik een zachte snaar, een multifilament of nylon, zeker geen polysnaar.
Samenvatting
Een heleboel keuze en alles heeft wel ergens invloed, bovenstaand is op zoveel mogelijk gemiddeld gebruik afgestemd, je persoonlijke voorkeur dien je dus zelf toe te passen en daarin de beste balans te zoeken. Heb je andere vragen, spreek me gerust aan op de club of stuur een mailtje, je bent altijd welkom!

Met vriendelijke groet,
André
Terug naar de inhoud